HOPPA, PLANTERA ETT HOPP!

Humleanläggningen
Humle (Humulus lupulus) är mest känd för sin användning i öl. Men det är också en mycket kraftig och tålig klätterväxt. Bladen påminner lite om druvblad och är elegant formade, idealiska för att snabbt dölja ett fult föremål. Humlebuskens blommor är inte så slående, men de gröna humlekottarna kompenserar mer än väl för detta. De är vackra i en vas och används ofta i blomsterarrangemang. Torkade räcker de i flera månader. Se till att du väljer en honhumleplanta, eftersom de manliga sorterna inte producerar kottar. Sorten “Nugget” har extra stora kottar.

Fjärilar
För många fjärilar, som t.ex. cockatiel, står humle på menyn. De lägger sina ägg på bladet för att larverna ska få ett gott mellanmål. Det är bra för dig och för djuren runt omkring dig. Om du fortfarande inte är övertygad om humlen är växten allt annat än kräsen och växer nästan överallt; i lätt skugga, sol, sandig jord och lera, den gillar allt.

Beskärning av humle
En nackdel med den här växten är att den måste beskäras regelbundet, eftersom dess rankor klamrar sig fast vid allt. Men det betyder också mer till vasen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

BESKÄRNING OCH ANVÄNDNING AV SALVIA

Klippning av salvia Salvia är en flerårig växt med gråaktiga blad. Örten dör inte ovan jord på vintern, utan bladen…

HUR SKAPAR MAN AVSKILDHET I TRÄDGÅRDEN?

Grannarna kan vara mycket mysiga eller trevliga. Men ibland behöver du lite avskildhet i trädgården eller på balkongen. Låt dig…